Как да се избавим от неприятните афти?

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

Комбинирахме няколко начина, с които можете да ускорите лечението в бъдеще или дори да предотвратите появата на афти.

Афтите са често срещано заболяване на устната лигавица, което засяга около 20% от хората. Повечето от тях са придружени от лека болка, само в редки случаи се налага посещение на лекар. 

След консумиране на определена храна, имали ли сте усещане за парене по устните и няколко дни по-късно появявала  ли се е неприятна и болезнена афта, от която не можете да се избавите? Комбинирахме няколко начина, с които можете да ускорите лечението в бъдеще или дори да предотвратите появата на афти.

Защо се образуват афтите?

Науката все още не знае точната причина за образуването на афтите. Известни са определени фактори, които могат да повишат риска, при повечето хора те могат да бъдат и от наследствен произход, но афтите със сигурност не са причинени от вируси или бактерии. 

Най-честите фактори, влияещи върху образуването на афти:

  • отслабена имунна система
  • хормонални промени
  • стрес
  • определени храни

Искате ли да научите повече за образуването на афти? Прочетете статията „10 причини за образуването на афти“.

Афтите се образуват най-вече върху езика или от вътрешната страна на устните. Можете да ги разпознаете по характерния сиво-жълт цвят, заобиколен от червен пръстен. В конкретен времеви момент се образува една афта, рядко повече.

Имам афта — сега какво?

По време на заболяването може да усещате постоянен дискомфорт, който допълнително се засилва по време на говор и хранене. Препоръчваме да избягвате кисели, топли и пикантни храни, както и твърди храни, които могат да увредят язвата. Появата на афти може да бъде придружена и от тъпа болка, затова бъдете внимателни докато миете зъбите си и използвайте подходяща паста за зъби, която не дразни допълнително вече раздразнената зона.

Болката и дискомфортът обикновено изчезват след една или две седмици, в зависимост от размера и броя на афтите. В повечето случаи не е необходимо да посещавате лекар. 

Как да елиминирам болката?

Болката, която съпътства афтите, може да бъде силна и с неприятно усещане. За облекчаване на болката и ускоряване на възстановяването на устната кухина могат да помогнат домашните средства. 

1. Мед и куркума

За да облекчите болката, смесете една чаена лъжичка мед с една чаена лъжичка смляна куркума. Нанесете сместа директно върху афтата.

2. Чай

Чаят съдържа танин, който помага за изсушаване на раната. Затова покрийте афтата със студено филтрирано пакетче чай — градински чай, лайка, мента — и оставете да подейства.

3. Градински чай

Пригответе си градински чай, който ще успокои болката. Вместо чай можете да използвате и вода за уста с градински чай и да правите гаргара няколко пъти на ден. В същото време водата за уста намалява броя на бактериите и предотвратява инфекцията.

Ако естествените домашни средства не ви помогнат или болката не отшуми, можете също да опитате лечение с помощта на продукти от аптека, които облекчават болката и съкращават продължителността на заболяването.

4.    Локални анестетици

Използвайте локални анестетици за изтръпване на лигавицата, за да облекчите болката, причинена от афтата. Препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, преди да решите да ги използвате.

5.    Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествен компонент на здравите съединителни тъкани, който ни предпазва от инфекции, има противовъзпалителен ефект, ускорява заздравяването и намалява отока. Тя се произвежда от организма естествено, но нуждата от нея нараства по време на стрес или заболяване. Затова при афтозен стоматит препоръчваме използването на продукти, които съдържат хиалуронова киселина. 

Как Генгигел може да ви помогне?

Когато се появят афти, хиалуроновата киселина може да облекчи болката и да ускори лечебния процес. В допълнение хиалуроновата киселина също рехидратира тъканта и намалява вероятността от повторна поява на афти. За най-добри резултати се препоръчва използването на продукти с хиалуронова киселина с високо молекулно тегло.

Гелът gengigel за венци може със своите естествени свойства на хиалуронова киселина ефективно да ви помогне да премахнете афтите. Тъй като е създаден на базата на хиалуронова киселина (0,2 %) с високо молекулно тегло, подобно на това в устната лигавица, той е особено подходящ за елиминиране на афти и други язви в устата. Освен всичко друго, той спира кървенето, лекува и ускорява регенерацията на венците, успокоява болката и е клинично доказано, че е ефективен за предотвратяване и елиминиране на пародонтални заболявания.

Gengigel може да се използва без ограничения от всички, включително деца, бременни жени, кърмещи майки и диабетици (съдържа ксилитол).

Gengigel гел

Какво да правите, ако афтите не изчезнат?

Вече споменахме, че афтозният стоматит или афтата не е опасно заболяване, при което обикновено не е необходимо посещение при лекар. Възможно е обаче да възникнат някои неудобства:

  • афтите не изчезват след две седмици;
  • силна болка през целия ход на заболяването;
  • висока телесна температура;
  • афтите се сливат в по-голяма язва;
  • афтите се появяват често.

В изброените по-горе случаи препоръчваме посещение на лекар или зъболекар, който ще провери вашето медицинско състояние и ще предложи по-нататъшно лечение. На базата на прегледите те могат да определят дали афтите са резултат от недостиг на определени хранителни вещества, алергия към определена храна или дори резултат от минало заболяване. 

Какво можете да направите, за да предотвратите образуването на афти?

Възпаление на устната лигавица възниква, когато тялото ни е изтощено, физически или психически. Уверете се, че сте добре отпочинали, консумирайте здравословни и богати на витамини храни, избягвайте стреса или поне го намалете и се погрижете за имунната си система чрез физическа активност и, ако е необходимо, с хранителни добавки.

Здравословната хигиена на устната кухина също допринася много за намаленото образуване на афти. Не забравяйте да миете зъбите си редовно (поне два пъти на ден), използвайте конец и избирайте паста за зъби, която не съдържа пенообразуващи вещества (натриев лаурил сулфат).

По този начин превенцията е добра не само за здрава устна кухина, но и за вас и вашето общо благосъстояние. Затова се грижете за здравето си и се наслаждавайте на живота си без болка.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close