Афти и други язви в устата

 Сара Крамбергер, М. Хем

Сара Крамбергер, М. Хем

Афтите се считат за най-честото заболяване на лигавицата на устната кухина. Значителна част от населението се сблъсква с тях от време на време.

Обичате да похапвате плодове, по-кисели или солени храни, но при консумация на този тип храни изпитвате леко парене на езика, венците или лигавицата в устната кухина. Понякога причината за това парене е язва на лигавицата в устната кухина или афта. Предоставяме Ви цялата важна информация, която ще Ви помогне при появата на този проблем и как да се справите с него.

Какво представляват афтите?

Афтите, или така нареченият афтозен стоматит, се считат за най-честото заболяване на лигавицата на устната кухина. Значителна част от населението се сблъсква с тях от време на време. Афтите се появяват често при деца, юноши и млади хора и са по-чести при жените.
Афтите представляват възпалително заболяване, което се характеризира с повърхностни наранявания на лигавицата на устата. Язвите са малки (кръгли или овални), болезнени и обикновено се появяват по венците, вътрешната страна на бузите, вътрешната страна на устните и върху твърдото небце. Те могат да се появят няколко пъти годишно и дори на едно и също място — това заболяване се нарича повтарящ се афтозен стоматит.

Какви са причините за появата на афти?

Между експертите все още няма единомислие относно причините за появата на афтите. Известни са само някои от рисковите фактори, най-важните от тях са генетичните фактори, определени видове храна (ядки, различни плодове, кисели зеленчуци, солени сирена и др.), редки лекарства, продукти с натриев лаурил сулфат, стрес, хормонални промени и отслабена имунна система (съвет: за укрепване на имунната система препоръчваме Defendyl-Imunoglukan P4H®).

Интересен факт: Чудите ли се защо ананасът причинява афти?

Ананасът съдържа специална смес от протеолитични ензими, наречена бромелаин, които действат в устата (разграждат протеина до аминокиселини). Възможно обяснение за появата на афти е, че бромелаинът реагира със слоя на лигавицата на устата, който не съдържа подходяща защита, което води до появата на афти.

Как можем да си помогнем?

Когато се появи афта, не е необходимо да посещавате лекар. В много случаи болката и дискомфортът поради язви в устата намаляват за няколко дни, а афтите изчезват приблизително за две седмици. Има обаче продукти на базата на хиалуроновата киселина, които облекчават споменатите неудобства още от първия ден.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е една от основните съставки на съединителната тъкан при хората и други бозайници. Придава еластичност на кожата и поддържа нейния вид, и е основната съставка на здравата лигавица на устната кухина.

При (повтарящ се) афтозен стоматит продуктите на базата на хиалуронова киселина бързо намаляват болката и дискомфорта, ускоряват процеса на излекуване и значително намаляват риска от повторна поява на афтите. Нещо повече, хиалуроновата киселина „контролира“ възпалителния процес и рехидратира тъканта. Ако използваме продукти с хиалуронова киселина, важно е те да съдържат хиалуронова киселина с висока молекулна маса, тъй като само този вид хиалуронова киселина е същата, като естествено присъстващата в лигавица на устата.

Gengigel гел за венци е медицинско изделие на базата на хиалуронова киселина (0,2 %) с висока молекулна маса, подходящ за незабавна помощ за облекчаване при афти.

Gengigel действа по сложен начин и помага за:

  • пълна регенерация на тъканите
  • заздравяване и предотвратяване на разпространението на язви в устата.

Gengigel може да се използва без ограничения от всички, включително деца, бременни жени, кърмещи майки и диабетици (съдържа ксилитол).

Как да се предотврати появата на афти?

Най-важното е да намалите стреса и да се насладите на свободното си време. Трябва също така да се уверите, че получавате достатъчно качествен сън и приемате здравословна храна. Опитайте се да избягвате или ограничите консумацията на гореспоменатите храни, от които  получавате афти. Обърнете внимание и на хрупкавата и суха храна, тъй като острите ръбове на парчетата храна могат да причинят порязвания в устата, което впоследствие да доведе до язви. Погрижете се за добрата хигиена на устната кухина. С редовно четкане и използване на конец за зъби премахвате парченца храна, която дразни лигавицата на устата и може да е причина за появата на афти.

Появата на афти зависи от различни фактори, най-често от емоционално натоварване. Трябва да имаме предвид, че афтите са отличен показател за наличие на изтощение, тъй като те ни напомнят, че нещо трябва да се промени. Нека вземем живота си в ръце и да се наслаждаваме на всеки ден!

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close