Възпаление на венците

Как да разпознаем възпалението на венците?

Всяко кървене на венците по време на измиване с четка и почистване с конец означава, че венците са възпалени. Кървенето е придружено от подуване, промяна в цвета на венците и лош дъх, а може да има и наличие на болка. Здравите венци са розови, твърди на допир и не кървят.

Прекомерното размножаване на бактериите в устната кухина причинява възпалителен процес, наречен гингивит. Зъбната плака дразни венците, така че те стават тъмночервени и подути и в крайна сметка се отдръпват от зъба. Там се образува пародонтален джоб, в който се натрупват все повече бактерии. Този процес може да бъде спрян и венците да бъдат напълно излекувани, но незабавното действие е от най-голямо значение.

Причини за възпалението на венците

Основната причина за възпалението на венците или гингивит е лошата хигиена на устната кухина, но може да бъде причинено и от стрес, тютюнопушене, недостиг на витамини, някои заболявания и наследствени признаци. Бременните жени също често имат проблеми с гингивит поради хормонални промени, което се нарича гингивит, свързан с бременността. Това може да се случи през втория и третия триместър на бременността.

Нелекуваното възпаление на венците може да прогресира до пародонтоза

Ако първите признаци на възпаление на венците бъдат пренебрегнати или игнорирани, нелекуваният гингивит в крайна сметка може да прогресира до пародонтоза.

Тъй като бактериите увреждат венците, пародонталните джобове стават все по-дълбоки и в тях има място за все повече бактерии. Плаката става по-твърда и се превръща в зъбен камък, върху който се натрупва повече плака и венците се отдалечават още повече от зъба. Бактериите също причиняват лош дъх.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ПРОБЛЕМИТЕ

Съвет от експерти

Продукти на Gengigel

Разгледайте широката гама от продукти и изберете своя Gengigel.

Безвреден в случай на поглъщане

Безвреден в
случай на
поглъщане

Веган продукт

Веган
продукт

Без захар

Без
захар

Без лактоза

Без
лактоза

Без глутен

Без
глутен

Без ГМО

Без
ГМО

Потребителски отзиви

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close