Възпаление на венците (гингивит) при бременни жени

 Нина Фридрих, магистър фармацевт

Нина Фридрих, магистър фармацевт

Около 60 до 75 % от бременните жени страдат от възпаление на венците (гингивит).

Около 60 до 75 % от бременните жени страдат от възпаление на венците (гингивит)5. Приблизително половината от жените с вече съществуващ гингивит се сблъскват със значително влошаване по време на бременността. Колебаещите се нива на половите стероидни хормони (естроген и прогестерон) по време на бременността, са причина освен за промяната в орална флора, така също и за по-засилената чувствителност на венците и появата на гингивит. Оралното здраве представлява важна част от пренаталната грижа, тъй като лошата орална хигиена по време на бременност може да доведе до лошо здравословно състояние както за майката, така и за детето.

Периодонталните тъкани способстват за фиксирането на зъбите в челюстта. Към тъканите принадлежат венците, периодонталните лигаменти, циментът и челюстната кост. Здравите венци изпълват междузъбното пространство и са бледо розови на цвят. Ако се натрупа зъбна плака, венците се възпаляват – стават подути, червени и лесно кървят. Възпалението може да остане ограничено само до венците, но може да прогресира в дълбочина и да предизвика постепенно разрушаване на периодонталните тъкани, които държат зъба в челюстната кост. Така се създават периодонтални джобове, които се задълбочават с напредването на болестта. Венците се отдръпват, тези зъби се разхлабват, изглеждат по-дълги и в крайна сметка падат, защото вече нямат опора.

Гингивитът е ранен стадий на периодонталното заболяване, по време на който настъпва възпаление на венците. Когато възпалението се разпространи в други периодонтални тъкани, говорим за периодонтит. Той е свързан и с лош изход от бременността, включително преждевременно раждане и ниско тегло при раждане5. При бременните жени гингивитът се проявява през втория месец и се влошава по време на бременността, като достига своя пик през осмия месец3.

Какви са симптомите на гингивит?

 • промяна в цвета от бледо розово до тъмно червено или дори лилаво;
 • може да присъства болка, спонтанна или при докосване;
 • подути венци;
 • венците прокървяват бързо по време на миене на зъбите, при почистване с конец, хранене или спонтанно;
 • може да има наличие на лош дъх и гной между венците и зъбите.

Много е важно да се обърне внимание на подходящата устна хигиена при бременните жени!

Необходимо е редовно, цялостно почистване с четка за зъби с мек косъм (два пъти на ден) и с интердентални четки или конци за зъби поне веднъж дневно, за да се отстранят остатъците от храната даже между тесните междузъбни пространства. Препоръчва се също да изплаквате устата с вода за уста. Разтворът Gengigel, на основата на хиалуроновата киселина, е подходящ при възпаление, кървене и подуване на венците и при задълбочаване на периодонталните джобове. Медицинските изделия от продуктовата линия на Gengigel (те съдържат ксилитол) нямат известни противопоказания или нежелани реакции и могат да се използват без ограничения от бременни жени, кърмещи майки, деца и диабетици.

Препоръчително е още преди бременността жената да е полагала грижи за периодонталните тъкани и зъбите. Необходими са редовни посещения при дентален хигиенист или зъболекар, за да могат да проверят състоянието на устната хигиена, да открият потенциални заболявания, но също така да почистят зъбния камък. Зъбният камък се образува от минерали от слюнката, отлагащи се в меката зъбна плака, и допълнително увеличава натрупването на мека зъбна плака, като по този начин пречи на подходящата хигиена.

Превенцията е най-важният фактор за поддържане на (орално) здраве!

Оралното и общото здравословно състояние са свързани повече, отколкото си представяме – някои хронични заболявания и техните признаци се появяват първо в устната кухина, но е възможно и обратното, тъй като здравето на устната кухина влияе върху някои други заболявания.

ИЗТОЧНИЦИ:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385665/
 2. Gingivitis and Periodontal Disease in Pregnancy, ASHA SAMANT, B.D.S., M.D.S., C. P. MALIK, B.D. .t S. K. CHABRA, B.D.S.t, P. K. DEVI, M.S., F.R.C.S.
 3. Review Dental manifestations of pregnancy, Martina Pirie, Inez Cooke, Gerard Linden, Chris Irwin
 4. http://ustna-higiena.eu/dentalne-storitve/koliko-stane-lep-nasmeh/
 5. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694079/
 7. http://www.ginecologo-ostetrica.it/wp-content/uploads/2017/05/1_IgieneOrala_oral_health_during_pregnancy1.pdf
 8. www.sfd.si/uploads/datoteke/petelin.pdf
Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close