Афти

Какво представляват афтите?

Афтите се считат за едно от най-често срещаните заболявания на устната лигавица. Това е възпалително заболяване, характеризиращо се с повърхностни рани по лигавицата на устата, наречено от експертите афтозен стоматит.

Язвите (кръгли или овални) обикновено са по-малки от 1 сантиметър, но могат да бъдат и по-големи. Те обикновено се появяват по вътрешната страна на бузите, вътрешната страна на устните, на езика или небцето. Имат характерен бяло-сив или жълт цвят, който е заобиколен от червена граница поради възпаление. Могат да бъдат придружени от усещане за парене, сърбеж или болка. Според изследванията афтите засягат 20 процента от населението на света и не са заразни.

Как се образуват афтите?

Експертите не са единодушни относно причините за появата на афтите. Известни са само няколко рискови фактора, най-важните от които са наследствени фактори, алергии или чувствителност (например към натриев лаурил сулфат, наличен в пастата за зъби и продукти за устна хигиена, но също така и храни като канела, сирене, цитруси, смокини или ананас), стрес, цикъл, отслабена имунна система, анемия, изтощение и дефицит на желязо, фолиева киселина и витамин В.

Афтите могат да бъдат причинени и от изгаряния при консумация на гореща храна или напитки. Често се появяват, когато увреждаме устната лигавица при ухапване или невнимателно миене на зъбите.

Как да се отървем от афтите?

Посещение при лекар заради афти не е необходимо (освен при тежки случаи). Препоръчва се използването на хиалуронова киселина, която има противовъзпалителен ефект, намалява болката и дискомфорта и по този начин помага за облекчаване на проблемите с афтите.

Обикновено болката и дискомфортът, дължащи се на язви в устата, отшумяват от само себе си само за няколко дни и след това афтите изчезват след около две седмици.

Продукти на Gengigel

Разгледайте широката гама от продукти и изберете своя Gengigel.

Безвреден в случай на поглъщане

Безвреден в
случай на
поглъщане

Веган продукт

Веган
продукт

Без захар

Без
захар

Без лактоза

Без
лактоза

Без глутен

Без
глутен

Без ГМО

Без
ГМО

Потребителски отзиви

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close