10 причини за образуването на афти

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

Взривовете на афти при хората не са от бактериален или вирусен произход, но могат да бъдат повлияни от няколко фактора.

Малките повърхностни рани в устната кухина се наричат афти. Те са неинфекциозно и обикновено безопасно състояние, характеризиращо се с болка и дискомфорт при говорене и хранене. Експертите наричат афтите афтозен стоматит и те лесно се разпознават по техния сивожълт цвят с червена граница.

Афтите могат да бъдат диференцирани според техния размер:

 • по-малките афти (aphthae minor), които са с размер от 1 до 10 милиметра, са най-често срещаният вид афти и обикновено изчезват след една до две седмици. 
 • големите афти (aphthae major) са с размер над 1 сантиметър и е необходим поне месец за пълното им излекуване. Те се появяват по-рядко от малките афти и могат да оставят белег.

Първи признаци на появата на афти

Преди да забележите появата на афти, първите симптоми ще се появят ден или два по-рано. Остра болка, сърбеж и леко усещане за парене на едно и също място може да са индикатор за развие на заболяване. По-късно може да се образува и червена точка или подутина, която ще се превърне в афта. 

Въпреки че афтите са изключително неприятни, те не са заразни. В повечето случаи болката продължава до 14 дни, след което афтите изчезват от само себе си. Рядко хората развиват системни симптоми като треска и неразположение.

Афтите са повърхностни рани, които се образуват върху лигавицата на устата. Най-често това се случва:

 • от вътрешната страна на устните
 • върху лигавица на устата
 • отстрани на езика
 • в долната част на устата
 • върху мекото небце

Въпреки че афтите могат да се появят на много места, те определено няма да се образуват по кожата Ви или от външната страна на устните Ви.

Причини за образуването на афти

Точната причина за афтите все още не е известна. Те могат да се появят при всички хора, независимо от възрастта и пола, въпреки че е по-вероятно да се появят при тийнейджърите и жените. Обикновено при един индивид се появява само една афта и рядко се случва няколко от тях да се появят наведнъж. Те не са заразни, така че не се притеснявайте от предаване на заболяването на някой ваш близък.

Взривовете на афти при хората не са от бактериален или вирусен произход, но могат да бъдат повлияни от няколко фактора:

 1. Гени
  Има наследствено предразположение към образуването на афти. Ако при родителите се образуват афти, има много голяма вероятност (почти 90 %) и децата също да ги имат.
 2. Дефицит на витамини и минерали
  Недостигът на желязо, витамини от група в, фолиева киселина или цинк може да доведе до образуването на афти. 
 3. Времето преди менструация
  Обикновено жените са по-склонни към развитие на афти, но тази вероятност се засилва още повече в периода преди цикъла им. Хормоналните промени и емоционалният стрес стимулират развитието на това неприятно заболяване.
 4. Слаба имунна система
  Афтите най-често се появяват при болни или изтощени хора и особено при онези, които страдат от бактериални или вирусни заболявания. При тези хора имунитетът на организма е намален, което увеличава шанса за развитието на афти.
 5. Алергии
  Алергиите към определени храни могат да предизвикат образуването на афти. Най-често срещаните от тях са алергии към ядки, цитрусови плодове, кафе, млечни продукти, шоколад и някои зеленчуци. Алергените предизвикват имунен отговор и тялото започва да разрушава собствената си устна лигавица.
  Алергията към пенообразуващия агент натриев лаурил сулфат, открит в пастите за зъби, също може да окаже влияние. Той причинява увреждане на лигавиците, което води до образуването на афти. 
 6. Лекарства
  Приемът на определени лекарства може да ускори образуването на афти например ибупрофен, бета-блокери и други.
 7. Наранявания на лигавицата
  Незначителни увреждания на лигавицата могат да предизвикат образуването на афти. В допълнение към алергените лигавицата може да бъде увредена и при миенето на зъбите, при нежелано ухапване на вътрешната страна на бузите или устните, чрез консумиране на по-твърда и гореща храна, а също така може да бъде увредена от изпъкнал зъб или лошо монтирани протези.
 8. Чревни заболявания
  Някои чревни заболявания като целиакия (цьолиакия) и болест на крон, както и стомашно-чревни заболявания, могат да повлияят на образуването на афти.
 9. Тютюнопушене
  При пушачите устната лигавица леко се удебелява. Когато спрат да пушат, отново изтънява, което може да доведе до образуване на афти. 
 10. Стрес
  Хората, които са подложени на стрес дълго време, са по-склонни да развият афти. Стресът допринася за намаляване на имунния отговор на организма и следователно той е по-податлив на заболявания. 

Следователно има много причини за развитието и образуването на афти, въпреки че техният действителен произход все още не е проучен. Рисковите фактори са различни за всеки индивид, но методите за превенция са еднакви за всички. Важно е да укрепите имунната си система, да избягвате твърдите и кисели храни и да се грижите за правилната хигиена на устната кухина. 

Източници:

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close