Как да се грижите за зъбите?

 Сара Крамбергер, М. Хем

Сара Крамбергер, М. Хем

Сигурни ли сте, че правите достатъчно неща за Вашата орална хигиена? Предлагаме Ви 8 съвета за поддържане на здрави зъби и венци БЕЗ ЗЪБОЛЕКАР!

1. Качествена четка за зъби

При миене на зъбите ние полагаме грижа за венците, премахваме бактериите и плаката. Добрата четка за зъби има подходящ размер, форма, дръжка и влакна. По-голямото не винаги е по-добро и това се отнася особено за размера на четката за зъби. Четката за зъби трябва да е съобразена с размера на устата. С по-малка четка за зъби можете да стигнете по-лесно до всички зъбни повърхности, дори до кътниците. Избираме дръжка, която ни харесва, но трябва да обърнем внимание върху това да не е прекалено тънка и да предлага опора за палеца. И накрая, но не на последно място, са влакната — четката за зъби с (много/ултра) меки и закръглени влакна е най-безопасното и най-удобното решение. Можете ли да предположите защо? Тя съдържа фини влакна, които при лек натиск се плъзгат в пространството между венците и повърхността на зъба и вършат работата си внимателно. Съвет на зъболекарите: сменяйте четката си за зъби на всеки 3–4 месеца!

2. Използвайте паста за зъби с флуорид

Когато купувате паста за зъби, важно е да обърнете внимание не само на нейния вкус и избелващ ефект, но и на съдържанието на флуорид. Флуорът се вгражда в емайла и го укрепва, което впоследствие прави емайла по-здрав и устойчив на бактерии и поява на кариес.

3. Чистенето на зъбите с конец е също толкова важно, колкото и миенето на зъбите

Много хора пренебрегват чистенето на зъбите с конец, но то е необходима част от ежедневните грижи. Чистенето на зъбите с конец не само почиства междузъбните пространства (където се натрупват частици храна), но и върши много повече неща. То предотвратява натрупването на плака и помага за предотвратяване на появата на възпаление. Не позволявайте проблемите при чистенето на зъбите с конец да Ви спрат!

4. Предотвратете възпалението на венците

Дори наличието на слабо кървене, когато миете зъбите си или ги чистите с конец, означава, че венците Ви не са съвсем здрави. Проблемът се нарича възпаление на венците или гингивит. Gengigel предлага първа помощ при възпалени венци. Той има за основа хиалуронова киселина и предлага незабавна помощ за облекчаване на възпалението, като помага и за регенерацията на увредената тъкан. Ако гингивитът не се лекува, той може да премине в пародонтит, който е най-честата причина за загуба на зъб.

5. Почистете езика си

Белият налеп, който често се появява върху езика, е благодатна почва за всички видове бактерии и вируси. С времето бактериите могат да се прехвърлят върху зъбите и венците и да причинят големи увреждания. При струпване на бактерии върху зъбите те причиняват кариес и възпаление на венците. Предотвратете проблемите и почиствайте езика си всеки път, когато миете зъбите си!

6. Използвайте вода за изплакване на зъбите

Препоръчваме да изплаквате устата си като част от ежедневната хигиена. Изплакването на устата допринася за намаляване на количеството киселина в устата и за минерализацията на зъбите, а освен това почиства „проблемните“ зони, които четката за зъби не достига. По-специално децата и хората в старческа възраст трябва да изплакват устата си, защото за тези групи не може да се гарантира почистване на 100 % само с четката за зъби.

7. Здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот гарантира нашето щастие и усмивките на лицата ни. Дали обаче усмивката ни ще е ослепителна зависи от самите нас. Ако искаме да е такава, трябва да ограничим приема на храни, съдържащи захар. Захарта в устата се трансформира в киселина, която разтваря емайла. Подобен ефект имат също кафето и чаят, които освен това оцветяват емайла, защото съдържат танин. Ако кафето е неразделна част от сутрешния Ви ритуал, изпийте чаша вода след като го изпиете, за да премахнете оцветяването от повърхността на Вашите зъби.

8. Не забравяйте да миете зъбите си преди лягане

Колко пъти сте чували тези думи? Отговорът се крие във видеоклипа по-долу, в който гл. асистент д-р Петер Солар, дмн, споделя съветите си за орална хигиена. Грижата за зъбите е част от нашето ежедневие.

Спазвайте горните препоръки, за да имате здрави зъби и венци и няма да се налага да посещавате зъболекар. Не забравяйте, че красивите и здрави зъби са огледало на нашето здраве!

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close