Кървене на венците — какво да правим?

 д-р. Peter Solar

д-р. Peter Solar

Пародонтитът не е болезнен, само от време на време се проявява с кървене на венците, подуване на венците и лош дъх, поради което представлява голяма опасност за устата и здравето.

За съжаление не всичко в устата заздравява и някои неща не се лекуват сами! Това важи особено за пародонтита (пародонтоза) — опасно възпаление на венците. Пародонтитът не е болезнен, само от време на време се проявява с кървене на венците, подуване на венците и лош дъх, поради което представлява голяма опасност за устата и здравето.

За разлика от повърхностните възпаления на венците пародонтитът е прогресивно и необратимо разрушаване на тъканите и челюстната кост, причинено от силно агресивни бактерии. Ако не се лекува, може да доведе до загуба на зъби.

Факт е, че възпалението на венците твърде често се потиска. Например типичният симптом лош дъх обикновено не се приема сериозно от засегнатите от него лица, а хората около тях не са склонни да говорят на тази тема табу. Тъй като други типични симптоми на пародонтита, като кървене на венците и възпаление на джобовете около зъбите, обикновено протичат на фази, много пациенти междувременно живеят в измамна безопасност.

За съжаление случаят е противоположен на това: колкото по-дълго продължава пародонтитът, толкова по-агресивен става и толкова повече разпространява своите саморазрушителни сили.

Кого засяга пародонтитът?

При около 80 % от хората от всички възрасти венците са възпалени. При 45–65 % от всички възрастни вече са се появили джобове около зъбите и следователно също така се е развило пародонтално заболяване.

Докато кариесът се счита за основната причина за лечение на зъбите при деца и юноши, при хора над 40-годишна възраст в 80 % от случаите пародонтитът е причината за загубата на (на пръв поглед здрави) зъби и следователно основната причина за дългосрочни и скъпи протези.

Основни причини за загуба на зъб:

Как се развива пародонтитът?

Около 50 милиарда бактерии обитават устната ни кухина. Половината от 300-те различни вида могат да унищожат зъбите ни.

Бактериите се чувстват особено добре върху зъбната повърхност и върху плаката на ръба на венците, която се състои от остатъци от храна, компоненти на слюнката и клетки на лигавицата.

Основните причини за свръхрастеж на бактериалната плака са недостатъчната стоматологична грижа и непосещаването на зъболекаря за редовно почистване на зъбите.

Здравето на зъбите и венците може да бъде повлияно и от отслабената имунна система, както и от „оксидативен стрес“. Последното, наред с други неща, се причинява от цигарен дим, стрес, неправилно хранене и липса на физическо натоварване.

Произход и протичане на пародонтита

Ако плаката не се отстранява редовно, бактериите в нея произвеждат вредни за венците вещества. Бактериалните ензими, токсини и антигени атакуват венците и причиняват възпалителни процеси. Първо настъпва подуване, зачервяване и кървене на венците. Това са промените, които трябва да се приемат като предупредителни знаци, и е необходимо да се направи консултация със стоматолог, и да се проведе лечение.

Ако обаче редовното и цялостно отстраняване на плаката не продължи, възпалителните бактерии могат да проникнат в по-дълбоки слоеве на пародонта и да причинят заболяване на зъбното легло.

В зъбното легло агресивните бактерии се разпространяват по-нататък и разрушават съединителната тъкан и челюстната кост. В резултат на това венците се отдръпват все повече и повече. Зъбите имат все по-малко опора, започват да се клатят и в крайна сметка изпадат.

Развитие на пародонтит:

До какво може да доведе нелекуваният пародонтит в организма

Най-опасната страна на пародонтита е фактът, че той е бавно настъпващо заболяване, при което не се усеща болка и е едва видимо. Тъй като той не минава от само себе си, разрушителното му действие се разпространява с течение на времето по целия организъм, ако не се лекува или не е подходящо лекуван.

Между венците и корена на зъба се образува рана, която не се вижда отвън. Може да се разпространи по цялата челюст и да нарасне до размера на мъжка ръка (!!!). Тази рана „отваря вратата“ за навлизане на бактериите в кръвта.

Следствието: патологичният процес не само руши здравето на устната кухина и води до загуба на зъби и скъпи протези, но може да предизвика възпалителни реакции в целия организъм. Те от своя страна увеличават чувствителността към или влошават тежестта на някои сериозни заболявания.

Грижете се за сърцето си!

Както доказват многобройните изследвания, нелекуваното пародонтално заболяване увеличава риска от коронарна болест на сърцето почти двойно, а риска от инсулт — три пъти. Доказани са и корелации между пародонтита и остеопорозата. Нероденото дете също е изложено на риск: при пациентите с пародонтит рискът от преждевременно раждане е с до осем пъти (!) по-висок.

Успехът се изразява в здрави, силни и бели зъби, твърда захапка и по-контролирани заболявания.

За успеха са необходими: медицинско лечение: наблюдение, преглед, целенасочено лечение и редовни прегледи.

Необходима е и активност от страна на пациента: старателна грижа за зъбите в домашни условия, редовна хигиена на устната кухина, обръщане на внимание на симптомите, здравословно хранене и адекватно физическо натоварване.

Ако сте пасивни и не се лекувате, Вие се излагате на риск от сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания, преждевременно раждане, диабет и остеопороза.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close