Грижа за оралното здраве по време на епидемия

 Сара Крамбергер, М. Хем

Сара Крамбергер, М. Хем

Замисляте ли се за здравето на устната си кухина през това време? Какво ще кажете за подходяща устна хигиена?

Буря под формата на новия коронавирус парализира света както в социален, така и в делови план. През последните седмици значително се увеличи грижата за здравето, особено за правилната хигиена и укрепването на имунитета. Замисляте ли се за здравето на устната си кухина през това време? Какво ще кажете за подходяща устна хигиена? Отговорът със сигурност трябва да бъде положителен, тъй като през това време зъболекарите лекуват единствено спешните случаи. Даваме Ви основни съвети, така че възможно най-рядко да се нуждаете от зъболекарска помощ.

Как правилно да се грижим за здравето на устната кухина сега, когато не можем да посетим зъболекар?

Красивите и здрави зъби са огледалото на нашето здраве. От решаващо значение за една очарователна усмивка е постоянната грижа и внимателното спазване на съветите, дадени по-долу.

Сутрешната рутина трябва да започне с качествена четка за зъби. Чудите ли се какво е качествена четка за зъби? Най-добрият избор е четка за зъби с (много/ултра) мека и заоблена четина. За съжаление това не е достатъчно, имате нужда и от паста за зъби с флуорид и от правилна техника на миене на зъбите. Само по този начин можем да кажем, че се грижим за венците си и премахваме бактериите и зъбната плака.

Това, което не трябва да забравяме, е почистването с конец за зъби. Почистването на междузъбните пространства с помощта на конец за зъби е важно не само заради самото почистване, но и за предотвратяването на появата на зъбна плака, което може да доведе до инфекция. Забелязвате ли понякога появата на бяло покритие върху езика си? Спомняте ли си да сте го почиствали? Ако досега не сте мислили за това, нека то се превърне в нов навик. Бялото покритие върху езика е място за размножаване на всички видове бактерии и вируси. Ако в обичайната си практика включим ежедневна употреба на вода за уста, ще постигнем успех. Изплакването на устата помага да намалите количеството киселина в устата си и минерализирането на зъбите, както и почиства по-труднодостъпните места, до които четката за зъби не може да достигне. Съветваме Ви да използвате Gengigel хидрогел за изплакване на уста, който предлага ефективна помощ при възпалени, кървящи и подути венци, както и при по-дълбоки пародонтални джобове. Подходящ е за поддържане на здравето на устната кухина, затова се препоръчва да се използва като част от ежедневната хигиена на устната кухина.

Какво да направите, ако се появят проблеми в устната кухина и от кого да поискате помощ?

Въпреки щателната хигиена на устната кухина понякога настъпват проблеми. Независимо от пандемията е разумно да посетите зъболекар в следните ситуации:

  • Събуждате ли се посред нощ със силен зъбобол? Болката не намалява ли въпреки приема на обезболяващи лекарства?
  • Имате ли остра инфекция (възпаление, което се проявява като подуване, трудно преглъщане и отваряне на устата, както и повишена телесна температура)?
  • Не спира ли кървенето, независимо какво правите (травма на горната и долната част на челюстната кост или устната кухина)?
  • Имате ли травма на зъбите (травма на горната и долната част на челюстната кост или устната кухина)?

Ако някой от посочените по-горе примери се отнася до Вас е необходимо спешно да потърсите помощ от специалист стоматолог.

Погрижете се за зъбите си и използвайте времето, за да се насладите на семейството си. Както се казва, семейното щастие е основата за здравословен и безгрижен живот.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close