Здравето на устната кухина е важно

 Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

За да се повиши осведомеността за значението на здравето на устната кухина, през месец март се отбелязва Световният ден на здравето на устната кухина.

Грижата за здравето на Вашите зъби и устната кухина е много важна, тъй като влияе върху цялостното Ви добро физическо състояние и по-високото качество на живот. Всичко, което се случва в устната кухина, влияе върху цялостното здраве на индивида, така че ежедневните грижи за устната хигиена и превантивните посещения при оралния хигиенист и зъболекар са единственият правилен начин. За да се повиши осведомеността за значението на здравето на устната кухина, през месец март се отбелязва Световният ден на здравето на устната кухина.

Може да имаме рана с размер на длан в устата от десетилетия, а дори да не знаем за това

Устата е изключително важна за оцеляването на човека. Без храна и течности човек не може да оцелее, така че потокът от бактерии в устата е непрекъснат. При консумация на храна и напитки по венците започва да се натрупва мека зъбна плака (в пародонталните джобове). Плака се натрупва също в кухините на зъба и до пломбите на зъбите и протезните изделия. В един кубичен милиметър зъбна плака има около 100 милиона различни микроорганизми! И точно тези бактерии са опасни за здравето на устната кухина и на цялото тяло, тъй като те навлизат в човешкият организъм безпрепятствено чрез отворените рани в устата. Ако бактериите не се почистват редовно (поне два пъти на ден, сутрин и вечер), меката зъбна плака се превръща в твърда плака (зъбен камък) и причинява възпаление на венците (гингивит) и разрушаване на зъба (кариес).

Защо здравето в устната кухина е толкова важно?

Повечето бактерии се натрупват точно в пародонталния джоб. Този джоб обикновено е с дълбочина от 1,5 до 3 милиметра. При дълбочина над четири милиметра това вече представлява голяма опасност. Повърхността на пародонталната рана с дълбоки около 5 милиметра пародонтални джобове на 28 зъба е 42 cm2, което е приблизително повърхността на дланта. Всяка рана в устата представлява отворен път за опасни бактерии в тялото, така че пародонтозата е свързана с опасни последици като инфаркт, инсулт, белодробни заболявания, преждевременно раждане или по-ниско тегло при раждане на новороденото, главоболие и т.н.

Отначало меката зъбна плака не се вижда с просто око, така че може да бъде подвеждащо и да останете с впечатлението, че зъбите ви са чисти. Когато си миете зъбите и изплювате кръв, това означава, че венците ви са възпалени. След това венците започват да се отдалечават от зъбите, което води до разпадане на пародонталните тъкани, пародонтоза и загуба на зъби.

Gengigel и Световният ден за здравето на устната кухина

С Gengigel през март, когато отбелязваме и Световния ден на здравето на устната кухина, ние обръщаме специално внимание на повишаването на осведомеността за значението на устната хигиена и здравето на устната кухина. През това време подготвяме няколко дейности и материали за вас, които ще ви помогнат да се грижите за здравето на устната си кухина. Последвайте ни!

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close