Всичко, което искате и не искате да знаете за кариеса

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

По-долу ще намерите някои не толкова известни факти за кариеса, за които може да сте чували или не.

Знаете ли, че кариесът е едно най-разпространените заболявания в света? По честота той може да се сравни даже с настинката. В Европа две трети от децата и по-голямата част от възрастните имат кариес. Тъй като е много често срещано заболяване, повечето хора не го смятат за сериозно, макар че кариесът в действителност е изключително агресивен. Ако не се лекува, кариесът може изцяло да разрушите зъбите и, в изключителни случаи, дори да доведе до смърт, затова трябва да се отнасяме много сериозно към него. По-долу ще намерите някои не толкова известни факти за кариеса, за които може да сте чували или не.

Кариесът е заразен!

Тази информация ще изненада повечето от Вас — кариесът е инфекциозно заболяване, причинявано от бактерия, което означава, че кариесът е заразен. Три условия оказват влияние върху развитието на кариеса:
 

  • Предразположеност към кариес,
  • Хранителен режим, богат на захари и обработени захари,
  • Бактерии, които причиняват кариес (известни са над 300 вида такива).


Никое дете не се ражда с бактерии, които причиняват кариес — то винаги се заразява от слюнката на друго лице: майката, бащата, детегледачката или друго лице. Достатъчно е да предложите на детето храна от Вашата лъжица или да оближете неговия биберон и вредните бактерии ще попаднат в неговия организъм. Тъй като на практика е почти невъзможно да се предотврати тази инфекция, много по-важно е да научите детето да поддържа правилна орална хигиена.
 

Появата на кариес не е свързана само с недостатъчната хигиена и с консумацията на захар


Повечето хора знаят защо се появява кариес — първата ни мисъл обикновено е за лоша орална хигиена и консумация на захар. Има обаче и други причини, които допринасят за появата му.

1. Местоположение на зъба

Знаете ли, че кариес се образува по-често върху кътниците, отколкото върху другите зъби? Кътниците са изложени на въздействието на храна най-дълго време и тяхната повърхност е изпълнена с малки дупчици, затова върху тези зъби се натрупва повече зъбна плака. Освен това те са по-трудни за почистване поради местоположението си.

2. Определени храни и напитки

Храната, която залепва здраво за зъбите, причинява по-често кариес, тъй като слюнката не може просто да я отстрани от зъбите. Нека посочим някои примери за такава храна: мляко, сладолед, мед, захар, газирани напитки, изсушени плодове, десерти, сладкиши, бонбони, корнфлейкс, чипс.

3. Честа употреба на напитки, съдържащи захар

Когато периодично употребявате напитки, съдържащи захар, давате възможност на бактериите да образуват киселини, които атакуват зъбите.

4. Недостатъчно или прекалено късно миене на зъбите

Ако не миете зъбите си след консумация на храна/напитки, върху тях веднага започва да се натрупва плака, която е първата стъпка към образуването на кариес.

5. Прекалено малко флуорид

Флуоридът е естествен минерал, който помага за предотвратяването на появата на кариес и на ранен етап може дори да спре съществуващото увреждане.

6. Суха уста

За суха уста говорим при липса на слюнка, която предотвратява появата на кариес като отстранява частиците храна и плаката от зъбите. Устата може да е суха за кратко време, напр. при дишане през устата или при липса на витамини, или за дълго време поради диабет, прием на определени лекарства, различни хирургични интервенции и терапии.

7. Износени пломби на зъбите

Нито една пломба не е вечна, защото започва да се напуква няколко години след направата ѝ. Повърхността на една износена пломба става грапава и поради това плаката, която е предпоставка за появата на кариес, започва да се натрупва върху нея.

8. Появата на кариес може да бъде предотвратена

Добрата хигиена и редовните прегледи от зъболекар са основната част от профилактиката на развитието на кариес. Може обаче да правите и много други неща за профилактика:

  • Избягвайте приема на храна между основните хранения;
  • Използвайте паста за зъби с флуорид;
  • Ако не можете да измиете зъбите си след хранене, използвайте дъвка с ксилитол;
  • Използвайте продукти от серията Gengigel, които помагат за поддържането на здрави венци.


9. Поддържайте венците си здрави с продукти от серията Gengigel

Тъй като здравето на Вашите зъби е свързано и със здравето на венците, препоръчваме да използвате Gengigel гел, за да поддържате здрави венците и устната кухина. Този полезен гел помага за поддържането на здрави венци, облекчава възпаленията и освен това подпомага регенерацията на увредената тъкан. За оптимална грижа за венците препоръчваме също Gengigel спрей иGengigel хидрогел за изплакване на устата. Спреят е отлично средство за поддържане на здрави венци и облекчаване на възпаленията в труднодостъпни области, докато хидрогелът за изплакване на уста предлага облекчение при възпалени, кървящи и подути венци, както и при дълбоки пародонтални джобове.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close