За здрава усмивка на бъдещата мама

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

Грижата за чисти и здрави зъби е важна част от ежедневието на всеки човек и бременните жени трябва да бъдат особено последователни в грижата за хигиената.

Бременността е прекрасен период от живота в очакване на бебето, което носи много радост и щастие. През тези специални месеци е важно бъдещите майки да се грижат за собственото си здраве и за здравето на детето си и да бъдат подготвени за всички предизвикателства на майчинството, които предстоят.


Посещение при зъболекар и орален хигиенист

Грижата за чисти и здрави зъби е важна част от ежедневието на всеки човек и бременните жени трябва да бъдат особено последователни в грижата за хигиената на устната си кухина, тъй като те са изложени на по-висок риск от развитие на пародонтални заболявания. Но няма смисъл да се притеснявате предварително! Като обръщате достатъчно внимание на зъбите и венците си, можете да избегнете неприятностите. Разумно е да отидете на зъболекар още при планиране на бременността, защото най-лесно ще се извършват всякакви потенциални процедури, без да се притеснявате как ще повлияят те на бебето. Бъдещите майки също са съветвани да посетят орален хигиенист, с когото могат да се консултират относно правилното използване на средствата за устна хигиена.
 

Най-честите дентални неудобства на бременните жени

Най-често срещаното дентално заболяване по време на бременност е гингивит, свързан с бременността. Това се случва поради комбинация от хормонални колебания, бактерии в зъбната плака и променен имунен отговор на организма. Следователно венците са много по-чувствителни на ежедневните въздействия, така че на бъдещите майки се препоръчва да използват четки за зъби с по-мек косъм. Също така е важно да се разпознаят симптомите на потенциален гингивит — по-тъмни венци, болка, подуване, кървене, лош дъх и гной между венците и зъбите, тъй като по-късно това може да се разпространи в други пародонтални тъкани и да причини неприятен пародонтит.

По време на бременност често се случва бъдещите майки да консумират по-често сладки напитки и закуски, тъй като изпитват нужда от по-висок прием на въглехидрати, което влияе върху по-голямото предразположение към развитието на кариес.

Сутрешното гадене също е често срещан спътник на бременните жени. Но бъдете внимателни! Не се препоръчва да миете зъбите си веднага след повръщане. Стомашната киселина деминерализира и омекотява зъбните повърхности. След повръщане е разумно да измиете устата си само с вода и да почистите зъбите си час по-късно.

Златни правила за здрава усмивка по време на бременност

Мием зъбите си поне два пъти на ден с мека и нежна четка за зъби, за да предпазим венците. Обръщаме специално внимание на междузъбните пространства, които се почистват със специална четка или зъбен конец поне веднъж на ден. Това е единственият начин да се премахнат всички остатъци от храна, дори онези парчета, които се крият в тесните пространства между зъбите.

След като измиете зъбите си, е разумно да използвате вода за уста за поддържане на здравето на устната кухина. Gengigel hydrogel вода за уста, която съдържа хиалуронова киселина, е идеална за ежедневна употреба, а също така е подходяща за възпалени венци, афти и други неприятни усещания в устната кухина.

Повечето жени нямат никакви проблеми със зъбите и венците по време на бременността. За да се запази това така, за бременната жена е важно да следи за всякакви промени в устната си кухина и да информира своя зъболекар за тях. С редовни прегледи и добра хигиена на устната кухина бъдещата майка ще се грижи добре не само за здравето на устната си кухина, но и ще повлияе благоприятно на здравето на бебето.

 

Източници:
https://www.zdrav-nasmeh.com/zakaj-bi-na-ustno-zdravje-morale-biti-se-posebej-pozorne-nosecnice/

https://www.vvdental.si/zobni-vidiki-nosecnosti-najpogostejse-bolezni-tkiv-ustne-votline/

https://www.babit.si/ustno-zdravje-v-nosecnosti/

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close