Как да се отървем от лошия дъх

 Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

За да се отървете от лошия дъх, първо трябва да разберете защо се появява.

Много хора имат проблеми с лошия дъх, заради което често се озовават в неприятна ситуация. Един от тях ли сте? Искате да премахнете лошия дъх, но безуспешно? За да се отървете от лошия дъх, първо трябва да разберете защо се появява.  

И тук се няма предвид онзи сутрешния дъх, който е напълно нормален и изчезва със сутрешното миене на зъбите и жабуркане с вода за уста, нито лошия дъх, който се появява при празен стомах, когато по-дълго време не сме яли, може би в комбинация със стреса, напрежението и всички изпити кафета, нито онзи, който се появява заради определена храна, примерно лук, чесън, силно подправена и тежка храна. Тези малки проблеми могат да се премахнат бързо с правилно миене на зъбите и вода за уста.

Зъбният камък е чест причинител на лош дъх. А когато лошият дъх не може да се премахне с прости методи, причината често е в лошата устна хигиена. И пак стигнахме до зъбния камък. Ако не мием зъбите редовно и правилно, с натрупването на нова зъбна плака и непрекъсната ѝ минерализация ежедневно се образува зъбен камък.  

Както отбелязахме, зъбната плака е среда за вредни бактерии. Когато плаката е още мека, бактериите се намират само по зъбите и могат бързо да бъдат премахнати с миене с четка. Но когато минерализират в зъбен камък и той започне да прониква покрай зъбите във венците, бактериите започват да влизат в кръвта.  

В устата се появява опасно състояние: лошият дъх е „най-малкото“ последствие, но е сериозно предупреждение. Когато заради зъбния камък се увеличи джоб около зъба и заради това започва да се отделя венецът от зъба, рано или късно бактериите започват да проникват и в зъба. И не е необходимо да има болки в зъба, по-точно в зъбната пулпа (нервите в зъба), за да се появи лош дъх. При възпаление на венците се появява и лошият дъх.  

При възпалени венци използвайте Gengigel gel, който облекчава възпалението и спомага за регенерацията на засегнатите тъкани.  

И възпаление на зъб или паднала пломба може да е причина за лош дъх

Причина за лошия дъх може да бъде и възпаление на само един зъб или падане на една пломба, но състоянието в устата е много по-лошо. Възпалението в устата не се изявява равномерно, появява се постепенно, първо в една част, после в друга. Заради това венците в едната част могат да бъдат по-възпалени, а в другата – по-малко. А когато парадонталното заболяване напредва, венците около всички зъби са много възпалени. Без редовно миене на зъбите, което обаче в тази фаза не лекува парадонталното заболяване, лошият дъх става постоянен спътник на човека.

Други причини за лошия дъх

Ако устната ви кухина е здрава, причините за лошия дъх могат да бъдат в храносмилателната система. Проблемите могат да се появят заради възпаление на синусите или гърлото, различни бактерии в стомаха или червата, заради бавно функциониране на червата (поради което храната гние, а това е източник на енергия за чревни бактерии) или нарушен баланс на добрите бактерии в червата.   

Последиците от неправилната устна хигиена са ужасяващи

Ужасяващ е фактът колко милиони вредни бактерии човек оставя в тялото си без причина. С пренебрегване на правилната и ежедневната устна хигиена се излагаме на риск от много опасни и неприятни болести, като инфаркт, инсулт, белодробни болести, главоболие, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото и отслабнала имунна система.     

Съвети

Без значение каква е причината за лошия дъх, първата крачка към свежия дъх е добрата устна хигиена, т.е. редовното и правилно миене с четка, използване на конци, интердентална четка и вода за уста. Втората крачка са редовните посещения и прегледи при стоматолог и дентален хигиенист. Ако те потвърдят, че устната ви кухина е абсолютно здрава и се грижите добре за устната си хигиена, причините за лошия дъх трябва да се търсят по-дълбоко - в храносмилателните органи.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close