Какво да правим, ако започнат да ни болят венците

 Ана Темельотов, магистър фармацевт

Ана Темельотов, магистър фармацевт

По-нататък ще ви посочим 5 съвета как можете да си помогнете сами, когато се появят болки във венците, и кои са признаците, заради които задължително трябва да посетите стоматолог.

Болките във венците са проблем, който може да се появи поради различни причини. Особено неприятно е, ако болките се появят, когато не можем да посетим зъболекаря си. По-нататък ще ви посочим 5 съвета как можете да си помогнете сами, когато се появят болки във венците, и кои са признаците, заради които задължително трябва да посетите стоматолог.

Защо се появяват болки във венците?

Болката във венците може да е преходна и бързо да се облекчи, но понякога е по-продължителна и за подобрение на състоянието са необходими специализирани грижи. Болките във венците може да са последствие от възпаление на венците – гингивит, който се появява поради недостатъчна устна хигиена.    

При неправилно третиране възпалението прераства в по-сериозна болест – парадонтит, който може да доведе до загуба на зъби. Но често болката във венците е последствие от прекалено силен натиск при миене на зъбите, носене на брекети, малки наранявания на венците, афти и хормонални промени. Така че често можем да си помогнем сами и посещението при зъболекаря не е необходимо.  

Как можете да си помогнете сами при болки във венците?

1) Използвайте само меки четки за зъби.

С използване на твърди четки за зъби можете да причините допълнителни наранявания и дразнене на венците, което само ще влоши състоянието. При болки във венците съветваме използване на меки и ултрамеки четки за зъби, които трябва редовно да се сменят (поне на четири месеца).  

2) Изплаквайте устата с топла солена вода.

Подгответе водата като разтворитечаена лъжичка сол в чаша топла вода. Жабуркайте солена вода поне 1 минута, след това изплюйте. Изплакването на устата със солена вода може да забави разрастването на бактерии в устната кухина и спомага за намаляване на възпалението.   

3) Избягвайте кисели, люти и твърди храни.

Киселата или лютата храна дразни венците, а дразненето увеличава болката и удължава лечението. Твърдата храна, примерно ядки, може допълнително да нарани болезнените венци, заради това съветваме да избягвате такава храна, докато състоянието на венците не се подобри.  

4) Използвайте Gengigel.

Gengigel съдържа хиалуронова киселина, която в устната кухина доказано действа противовъзпалително и антибактериално. Gengigel ускорява регенерацията на венците и намалява подуването и възпалението. Същевременно защитава венците и помага при кървене на венците. При болки във венците се препоръчва три до пет пъти дневно с чист пръст да слагаме Gengigel на болезненото място и леко да втриваме във венците.   

5) Изпийте болкоуспокояващо хапче.

Ако болката е много силна и не можете да я облекчите с мерките, посочени по-горе, вземете болкоуспокояващо и противовъзпалително лекарство. Ако и болкоуспокояващите хапчета не помагат, посетете стоматолог.  

Кога трябва да посетим стоматолога?

Ако посочените мерки не ви помагат и след две седмици болките във венците още не са изчезнали, трябва да посетите стоматолог. Задължително потърсете специализирана помощ, когато:

  • болката е много силна,
  • освен болка присъстват и други симптоми на болест,
  • болката ви пречи да спите и да се храните,
  • имате силно кървене от венците,
  • венците ви са силно подути и зачервени,
  • геометрията на захапката ви се промени,
  • зъбите ви се клатят,
  • постоянно имате лош дъх и неприятен вкус в устата.


Източници:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690787/
www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain
www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain
www.medicalnewstoday.com/articles/324356.php

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close