Правилната употреба на четките за зъби

 Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

Обикновените четки за зъби са също толкова ефикасни, колкото и електрическите четки за зъби. И за двата вида четки за зъби е важно да миете зъбите си редовно и правилно.

Макар че четката за зъби сама по себе си не е достатъчна, за да поддържа здравето на Вашите венци, и оттам на зъбите, устната хигиена не е възможна без нея. С развитието на устната хигиена се появи нуждата и от други изделия (конци за зъби и четки за почистване на междузъбното пространство) за поддържане на здравето на зъбите, които в комбинация с редовни посещения на зъболекар допринасят за цялостното здраве не само на зъбите, но и най-вече на венците. Без здрави венци няма здрави зъби.

Каква четка за зъби трябва да си купите – електрическа или обикновена?

Днес се предлага голямо разнообразие от четки за зъби. Всяка четка за зъби има своите характеристики. Само когато тези характеристики се спазват, четката за зъби изпълнява своето предназначение. Четките за зъби са с различни форми и размери, с изкуствен или с естествен косъм, механични (обикновени) или електрически. Обикновените четки за зъби са също толкова ефикасни, колкото и електрическите четки за зъби.

И за двата вида четки за зъби е важно да миете зъбите си редовно и правилно. В това всъщност се крие разликата между обикновената и електрическата четка за зъби. При обикновената четка за зъби правилният начин на миене зависи от интереса и волята на човека. Четката трябва да се движи ръчно. При електрическата четка за зъби предварително вече е зададен оптималният брой на подходящи и правилни движения на главата. Ръчно можете да постигнете 360 движения в минута, докато при електрическата четка за зъби броят на движенията е между 2000 и 10 000 в минута.

За по-добра ефикасност се препоръчва комбинация и от двата вида четки за зъби. Обикновената четка за зъби трябва да се използва сутрин и през деня, електрическата – вечер, като и двете трябва да се използват заедно с други изделия за устна хигиена.

Характеристики на добрата четка за зъби

Смяташе се, че четката за зъби трябва да е с твърд косъм, за да почиства добре зъбите. Хората вярваха, че колкото по-твърд е косъмът, толкова повече замърсявания премахва от зъбите. Днес това вече не се смята за вярно и няма да можете да намерите четки за зъби с твърд косъм в магазините. Косъмът не трябва да е прекалено твърд, защото се използва и за масажиране на венците.

Качествената четка за зъби трябва да има:

  • подходяща малка глава
  • дръжка, която осигурява добро захващане, и
  • заоблен косъм.

Най-подходяща е четка за зъби, която има по-тънки и повече снопчета косми. Препоръчва се използването на четка за зъби с изкуствен косъм, защото той се поддържа по-лесно.

Правилна грижа за четката за зъби

Така е – четката за зъби изисква правилни грижи, за да постигне целта си. След всяко миене на зъбите четката се измива грижливо с вода и се оставя да изсъхне на въздух. Както обикновената четка за зъби, така и главата на електрическата четка за зъби трябва да се сменят на всеки 1,5 месец. Когато обаче се възстановявате от вирусна или бактериална инфекция/болест, трябва незабавно да смените четката за зъби.

Някои електрически четки за зъби съдържат в опаковката и устройство за стерилизиране с ултравиолетови (УВ) лъчи, с помощта на което главата или държачът на главата на електрическата четка за зъби се дезинфекцира веднага след заболяването.

Техники за почистване на зъбите и венците

И с двата вида четки зъбите трябва да се почистват системно по такъв начин, че всички зъбни повърхности да могат да се достигат. Когато използвате обикновена четка за зъби, трябва да обръщате по-голямо внимание, за да постигнете еднакъв, балансиран брой на движенията за всеки зъб. Това може да се постигне с помощта на две техники за чистене, които са приложими при използване на обикновена четка за зъби: техника на вертикално почистване и техника на кръгово почистване или техника на Бас.

При вертикалната техника се правят от 8 до 10 движения с четката за зъби в посоката на растежа на зъба, тоест от венеца към върха на зъба. Тази техника на почистване обаче не позволява почистване на пространствата, в които се натрупва зъбна плака – денталните джобове (пространствата между венеца и зъба).

При кръговата техника на почистване или техниката на Бас може да се почистват и денталните джобове от външната и вътрешната страна на челюстта (за почистване на денталните джобове между зъбите се използват конци за зъби и четки за почистване на междузъбното пространство). Четката за зъби се поставя върху венеца под ъгъл от 45 градуса. С леки кръгови движения четката се движи покрай зъбната арка. Специално внимание и грижи трябва да се полагат за кътниците и захапващите повърхности на зъбите (горните части на зъбите). Кътниците са тези зъби, които се намират в страничната част на челюстта и се използват за раздробяване и смилане на храната.

Ами пастата за зъби?

За разлика от показваното в някои реклами, за ефикасното почистване на зъбите е достатъчно количество на пастата за зъби с размер на грахово зърно. Когато става дума за пастите за зъби, важно е съдържанието на абразивните вещества, чиито частици трябва да са по-меки от зъбния емайл. Това е важно, за да не се разрушава емайлът по време на чистенето на зъбите. Доказано е научно, че пастите за зъби, които съдържат флуорид, оказват благоприятно влияние за предотвратяване на появата на кариес (разрушаване на твърдите тъкани на зъбите).

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close