Първа помощ при първи зъбки

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

„Болен ли е? Не, тормозят го бебешките зъбки”, често се оплакват майките, които са изтощени поради болезненото никнене на млечните зъбки на тяхното дете.

Широката усмивка на кърмаче с първите си бебешки зъбчета не оставя никого безразличен. Но периодът на никнене на млечни зъбки е болезнен и труден за детето и изтощителен за родителите, тъй като обикновено едва установеният ритъм на сън се срива много бързо, а кърмачето обичайно се нуждае и от повече нежност и внимание. Как да помогнем на кърмачето при болка, причинена от никнене на млечни зъби?

Вижте, първи зъбки!

Преизпълнени сме с голяма радост, когато върху венците на кърмачето се появи бяла подутина, тъй като подсказва за растежа на първото бебешко зъбче. Това обикновено е долен резец, към който през следващите месеци и години ще се присъединят 19 бебешки зъба.

Всяко дете представлява отделна индивидуалност, поради което времето на поява на първите зъбки в малката уста е трудно да се определи. Обикновено първите зъбки поникват между четвъртия месец и втората година на детето, но е възможно това да се случи, както преди, така и след този период. Основата на бебешките зъбки се развива още по време на бременността.

Растежът на бебешки зъбки е уникален момент в развитието на детето, тъй като му дава възможност да дъвче и да говори правилно. Ролята на бебешките зъбки е важна и за развитието на челюстта и постоянните зъби на детето.

Как растат зъбките?

Обикновено първи пробиват долните централни резци, последвани през следващите месеци от долните странични резци, около 15-тия месец израстват два долни първи премолара, някъде между месец 17 и месец 23 – долните кучешки зъбчета, и около първата година на кърмачето израстват долните втори премолара.

Обикновено всички двойки бебешки зъбки пробиват първо на долната челюст и чак след това на горната челюст. Различна последователност на израстващите зъбки също е напълно нормална. Около петгодишна възраст бебешките зъбки постепенно се заменят с постоянни зъби и до 12-годишна възраст всички бебешки зъбки най-вероятно ще бъдат на безопасно място при феята на зъбките.

Признаци на растеж на бебешките зъбки

„Болен ли е? Не, тормозят го бебешките зъбки”, често се оплакват майките, които са изтощени поради болезненото никнене на млечните зъбки на тяхното дете. Появата на бебешките зъбки може да бъде неприятна и болезнена за детето, поради което децата по-често плачат, стават раздразнителни и по-капризни.

Признаците, които оповестяват никненето на зъбки са:

  • Плач
  • Безпокойство
  • По-видимо слюноотделяне
  • Гризане на всичко, което е в обсега на кърмачето
  • Зачервени и подути венци
  • Възможен обрив по лицето
  • Малко по-висока телесна температура.

Ето защо поникването на млечните зъбки може да бъде голямо предизвикателство и за родителите, тъй като през този период кърмачетата спят по-неспокойно, нуждаят се от повече внимание, нежност и грижи, а кърменето може да стане неудобно за майката поради появата на първите зъбки.

Облекчаване на болката по време на никнене на зъбките

Когато първите зъбки пробиват през венците на кърмачето, тъканите се увреждат и венците набъбват, което се придружава с по-видимо слюноотделяне и болезненост на венците. Можете да облекчите болката с леко охладени гумени зъби и с масаж на болезнената зона, като е необходимо да спазвате правилата за добра хигиена на Вашите ръце. Зъболекарите също съветват да се гризат по-твърди плодове или зеленчуци и да се използват различни балсами за успокояване на възпалените или увредени венци.

Опитът на майките показва, че значително облекчение на болката и дискомфорта на детето може да се постигне, като се използва Gengigel Първи зъбки, гел за първите зъбки.Gengigel Първи зъбки осигурява незабавно облекчение на болката при прорязване на зъбките, тъй като:

  • подобрява гъвкавостта на венците при никненето на зъбките,
  • намалява отока,
  • ускорява заздравяването на венците.

Основната съставна част на гела е хиалуронова киселина, която е естествена съставка на нашите венци. Има приятен вкус и няма неблагоприятни ефекти, ако се погълне от кърмачетата. Не съдържа алкохол, захар, изкуствени аромати, лактоза, парабени, натриев додецил сулфат и генетично модифицирани организми. Следователно Gengigel Първи зъбки е напълно безопасен и можете да го използвате за облекчаване на никненето на зъбките без никакви притеснения.

Гелът може да бъде полезен и при възпалени и кървящи венци, за облекчаване на проблеми, причинени от малки рани и язви в устата (афти), и през времето около петата годинка на детето, когато бебешките зъбки ще започнат да падат и венците на детето ще бъдат отново наранени.

Почистване на бебешките зъбки

Грижата за бебешките зъбки трябва да започне с нежно почистване на първото зъбче. Подобно на постоянните зъби, бебешките зъбки са изложени на бактерии, които се намират върху зъбната плака, и по този начин също са изложени на кариес. За здравето на бебешките зъбки, а по-късно и на постоянните зъби, и за здравето на устната кухина като цяло, бибероните и бебешките шишета също са вредни, да не говорим за сладките напитки и сладкишите, следователно е най-добре да избягвате и двете.

Почиствайте бебешките зъбки два пъти на ден. Когато почиствате, използвайте четка за зъби с мек косъм и много малко количество паста за зъби, като и двете да са подходящи за възрастта на детето. Докато децата тръгнат на училище, им помагайте редовно с миенето на зъбите, научете ги на правилните техники за почистване, а за грижа за бебешките зъбки използвайте конец за зъби. Това несъмнено се отнася и за хигиената на устната кухина на децата, а добрият пример на родителите е спътник за цял живот.

 

Интересен факт

Ако в България бебешките зъбчета се хвърлят на покрива, за да бъдат здрави постоянните зъби, в англоезичните страни ги взема феята на зъбките, като в замяна на зъбче дават на детето малък подарък. Най-често децата слагат падналия зъб под възглавница, където на следващата сутрин ги очаква подарък. :)

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close