Упорит зъбен камък и как да го овладеем

 Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

Мирям Шкорянц, бакалавър, орална хигиена

С редовно миене на зъбите с четка и посещения при дентален хигиенист зъбният камък ще се образува по-бавно.

Има хора, които имат много малко, почни никакъв зъбен камък. Но това няма нищо общо с „добрите гени“, а е резултат от редовно и прецизно почистване на зъбите. За по-малко образуване на зъбен камък допринася и здравословното хранене и редовното посещение на дентален хигиенист и стоматолог. За забавяне на образуването влияе и намаляването на стреса и спиране на тютюнопушенето.  

Като лаици можем да кажем, че камък има навсякъде, където има и вода. Най-много зъбен камък се събира при отворите на слюнните жлези. Причината за образуване на зъбен камък, освен недостатъчна хигиена, също така е и слюнката. Ако слюнката съдържа много калций и фосфати, зъбният камък ще се образува по-бързо. За появявата на зъбен камък влияе и разположението на зъбите в челюстта, както и неподходящи пломби или фасети.   

Зъбният камък може да се разпознае по кремавите до жълтеникави твърди плаки по зъба над венеца. При докосване с език по-големите количества зъбен камък са грапави. Зъбният камък под венците не се забелязва с просто око. Заради скритата повърхност, която дава възможност на бактериите да разграждат тъкани, зъбният камък под венците е кафяв или черен. Можем да го видим само със сондиране или рентген.  

Не съветваме да почиствате зъбния камък сами вкъщи. Това е твърда структура, която не може да бъде премахната с никаква течност. Почистването на зъбния камък вкъщи с остри предмети няма да бъде успешно, само ще си повредите емайла и венците. Заради това важи сериозно предупреждение, никога да не го премахвате сами. Зъбният камък може да се почиства само от дентален хигиенист или стоматолог със специална ултразвукова апаратура, предназначена за това.  

За премахване на зъбен камък използваме ултразвукови инструменти с различни накрайници, с които премахваме плаката от всички зъбни повърхности, пространството между зъбите и достъпните повърхности на корените. Не трябва да се притеснявате! Ако сами се грижите редовно и правилно за устната си хигиена, методът на премахване на зъбния камък е много прост, безболезнен и за премахването му е достатъчно едно посещение при дентален хигиенист или стоматолог на шест месеца.  

Последната фаза на премахване на зъбния камък е полирането на зъбите. Това е метод на професионално почистване, при който със струя вода и прах под високо налягане бързо и ефективно премахваме меката зъбна плака и оцветяването от повърхността на зъбите. Оцветяванията могат да бъдат жълти или тъмни петна по зъбите, които са последствие от редовно тютюнопушене, пиене на кафе, чай и други тъмнооцветени напитки, които оставят дълготрайни петна по зъбите. Но зъбите могат да бъдат оцветени и заради хромогенни бактерии – това са сиво-черни оцветявания при ръба на венеца. Ако тези бактерии не са премахнати своевременно, се разпространяват върху останалата част на зъба или на всички зъби.   

Полирането на зъбите е неинвазивна, безопасна и напълно безболезнена процедура, която се извършва от дентален хигиенист за 15 минути. Гладката повърхност на зъбите и редовното и правилно миене на зъбите с четка вкъщи предотвратяват бързото наслагване на зъбна плака и с това образуването на зъбен камък.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close