95 % от децата имат проблеми, когато им никнат зъби

 Сара Крамбергер, М. Хем

Сара Крамбергер, М. Хем

Едно неотдавна проведено проучване по интернет потвърди, че никненето на зъби се съпровожда от многобройни неприятности.

Не можете да се наспите, защото на Вашето дете му никнат зъби? Смятате ли, че само Вие се сблъсквате с такива проблеми? Не се притеснявайте, едно неотдавна проведено проучване по интернет потвърди, че никненето на зъби се съпровожда от многобройни неприятности. В това проучване участваха 1163 родители от Хърватия и 296 родители от Австрия.

Най-често срещани проблеми

В повечето случаи първият зъб се появява на бял свят около 6-месечна възраст. Проблемите обаче започват месец преди това. Децата не разбират защо изпитват болка и освен това те още не са развили механизми за справяне с болката. В проучването родителите посочват, че най-често децата дъвчат и слагат различни предмети в устата си (82 %) и имат обилно слюноотделяне (79 %).

Всяко дете е уникално и реагира различно на болката по време на никненето на зъби, но родителите са единодушни относно най-често срещаните и досадни проблеми. Неприятностите при никненето на зъби се забелязват най-вече през нощта, като неспокойният сън на детето води до събуждане на цялото семейство (35 %).

Задавали ли сте си някога въпроса защо точно през нощта?

През нощта децата се успокояват, Вие не отвличате вниманието им и на преден план излиза болката, а с нея и безпокойството. Други източници сочат, че през нощта се освобождава излишният кортизол, който предизвиква възпаление. Възпалението причинява болка и резултатът е ясен – безпокойство и често събуждане.

От кого родителите търсят най-често съвет за облекчаване на болката?

За много родители това е един от най-трудните периоди в развитието на детето. Това се потвърждава и от факта, че в 95 % от случаите родителите решават да се справят с проблемите при никненето на зъби. Най-често те търсят съвет от фармацевти, педиатри или приятели. Фармацевтите и педиатрите могат да помогнат на родителите с експертна информация, докато приятелите споделят съвети въз основа на собствения си опит.

По какъв начин родителите се справят с проблемите при никненето на зъби?

За справяне с проблемите над 50 % от родителите използват различни гелове или балсами, които купуват в аптеките. На първо място в списъка са геловете на базата на локален анестетик. Анестетиците карат лигавицата да изтръпне и по този начин облекчават болката. На второ място са геловете на базата на хиалуронова киселина. По време на никненето на зъби има недостиг на естествена хиалуронова киселина в устната кухина, която е отговорна за ускорената регенерация и заздравяване на гингивалната тъкан. Хиалуроновата киселина е безопасна, може да се използва няколко пъти дневно и в продължение на няколко месеца. На трето място са играчките за масажиране на венците, които имат още по-добър ефект, ако ги съхранявате в хладилника.

Естествено и ефикасно

Резултатите от проучването в интернет следователно показват, че родителите най-често използват гел с локален анестетик. Локалният анестетик кара лигавицата временно да изтръпне и по този начин облекчава болката, но не помага за намаляване на подуването и възстановяването на венците. Последните клинични проучвания сочат, че хиалуроновата киселина може да е много по-ефикасна за облекчаване на болката, отколкото локален анестетик.

Гелът Gengigel Teething е медицинско изделие на базата на хиалуронова киселина и е разработен специално за малки деца. Той облекчава болката, намалява подуването и ускорява заздравяването на венците при никнене на зъби. Той е напълно безопасен продукт, тъй като не е вреден при поглъщане и не съдържа захар, изкуствени ароматизатори и парабени. Когато нанасяте гела, втривайте го нежно във венците.

Периодът на никнене на зъби е сложен, но не продължава дълго. Посрещнете го с повече оптимизъм. Въпреки всички помощни средства, важно е да се наблегне на родителската обич и гушкането. Знаете, че няма такова нещо като прекалено гушкане!

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close