Невидими брекети

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

Естетичният вид на невидимите брекети е причина за невероятната им популярност през последните години.

Преди да отидат на ортодонт, повечето хора изпитват едни и същи опасения — няма да се смея повече, всички ще ме гледат странно, какво ще си помислят хората... Въпреки че брекетите напоследък станаха част от ежедневието, някои хора, поради своята неувереност, все още предпочитат да избягват използването на брекети въпреки болката и несиметричността в устната кухина. С напредването на технологиите и използването на автоматизирано компютърно изработване на брекети и стоматологични материали, тези притеснения са напълно излишни.

Лечение с невидими брекети

Невидимите или, по-добре казано, по-малко видимите брекети, са естетически перфектна алтернатива на старите метални брекети. Те се използват за незначителни и по-малко инвазивни корекции в устната кухина, като например:

  • коригиране на криви зъби
  • лечение при неправилно положение на зъбите
  • подвижност на зъбите в края на лечението
  • поддържане на състоянието след приключване на класическото лечение

Видове невидими брекети

Невидимите брекети са подходящи за възрастни и по-големи тийнейджъри. За по-младите тийнейджъри и деца се препоръчва лечение с класически метални брекети, тъй като те са по-ефективни и по-лесни за употреба, но ортодонтът може да прецени кои брекети са най-подходящи.

Керамични брекети

Керамичните постоянни брекети се състоят от прозрачни керамични скоби и бяла тел. Те най-много наподобяват класическите метални брекети, само че са почти невидими и по-удобни. Благодарение на естетичния си вид, те са изключително търсени от по-възрастните пациенти.

Керамичните брекети се считат за най-добрите естетични брекети, тъй като са по-твърди от зъбната структура и следователно могат да повлияят на зъбите с по-голяма сила. Въпреки че могат да бъдат сравнени с металните брекети по отношение на ефективността, те са по-скъпи и могат да се оцветят при консумация на определени храни или напитки.

Лингвални брекети

Постоянните лингвални брекети се поставят от вътрешната страна на зъбите и отдавна са достъпни за всеки, който иска да скрие лечението с брекети. Доскоро те се използваха само за долните зъби, но сега ортодонтът може да ги постави и на горните. Тези брекети се състоят от скоби, изработени от високо полирано злато и тел. Поради избора на материал, те са по-скъпи от обикновените метални брекети.

Лечението с лингвални брекети често е безболезнено и изисква редовни ортодонтски прегледи, но се счита за един от по-трудните етапи на ортодонтското лечение. Тези брекети са по-неудобни от класическите брекети и затрудняват движението на езика, тъй като ограничават неговото пространство.

Прозрачни алайнери

Напоследък в центъра на вниманието са прозрачните, подвижни, пластмасови алайнери, които са дискретни, елегантни и удобни. Те са разработени за първи път в Калифорния от компанията „Инвизалайн“ [Invisalign], но и до днес някои хора използват двата термина като взаимозаменяеми, въпреки че се предлагат и прозрачни алайнери от други производители.

Лечението или подравняването на зъбите с прозрачни алайнери се подобрява все повече и индикациите за използването им стават все по-широко разпространени, въпреки че алайнерите и досега не лекуват всички зъбни аномалии. Те са популярни и поради това, че при употребата им не се изисква толкова строга орална хигиена, а времето за лечение често е по-кратко, отколкото при обикновените метални брекети. Ефективността им зависи основно от самите пациенти, тъй като те трябва да бъдат съвестни и да носят редовно алайнерите.

Тъй като всеки човек има свой собствен профил на зъбите, невидимите алайнери са специално проектирани въз основа на точна диагностика, зъбни отпечатъци и рентгенови снимки. Въз основа на материала се създава 3d компютърна симулация на движението на зъбите, в която се показват ходът на лечението и окончателната форма на зъбите. След потвърждение се изработват прозрачни алайнери, които придвижват зъбите с една стъпка към крайната позиция. Алайнерите се сменят на всеки 7 до 14 дни при редовните контролни прегледи.

Хигиена на устната кухина при използване на невидими брекети

По време на лечението с постоянни брекети, като например невидими метални брекети и лингвални брекети, може да се стигне до леки увреждания на венците и лоша устна хигиена, тъй като някои части на устната кухина са по-трудно достъпни.

Използвайте всеки ден Gengigel hydrogel вода за уста, която ще поддържа здрави венците и ще ги успокоява след измиване с четка за зъби, като по този начин ще осигури правилна орална хигиена.

Ако възникне възпаление на венците или ако брекетите увредят лигавицата на устната ви кухина, използвайте Gengigel гел за леснодостъпни зони и Gengigel спрейза труднодостъпни места. И двата продукта съдържат хиалуронова киселина и помагат за облекчаване на възпалени и болезнени венци, както и на язви в устата.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close