Няколко съвета за здравето на устната кухина

 Уршка Вайдич, DMD

Уршка Вайдич, DMD

На всички понякога ни се е случвало да се окажем в положение, в което не можем веднага да посетим зъболекар, въпреки че имаме проблеми и много бихме искали да го направим.

Здравословна диета

Устата ни е началото на храносмилателния тракт, ето защо в нея винаги се случва нещо, дори когато не се храним. Точно както и цялото тяло, здравето на устата също се влияе от няколко фактора. Първият е, разбира се, начинът ни на хранене.

За съжаление по-голямата част от храната ни вече е обработена промишлено с различни добавки, чието влияние върху зъбите ни и още повече върху структурите на пародонта далеч не е от полза. Наблюдава се нарастване в появата на пародонталните заболявания. Ето защо е полезно да се приемат разнообразни и непреработени храни. По този начин ние гарантираме адекватно количество витамини и минерали, които са важни за здравето на нашата уста. Но тъй като знаем, че това на практика не винаги е възможно, можем да направим седмичен план как да възстановим консумирането на полезна храна в дните, когато това е възможно. По този начин можем да съставим план за здравословно хранене за дните, когато имаме малко повече време, и да се опитаме да наваксаме с веществата, които не сме приемали в дните с по-оскъдно време.

Би било полезно всеки ден да изяждаме една ябълка или подобен плод, който да сдъвкваме добре. Така естествено масажираме венците си и укрепваме структурите, които се грижат за здравината на нашите зъби.

Важно е да се избягват храни и напитки, които увреждат зъбния емайл. Това включва всички газирани и сладки напитки. Напоследък повече случаи на увреден зъбен емайл има при спортисти, които консумират изотонични и разтворими напитки.

Хигиена

Това е вторият много важен фактор за поддържане на здравето на нашите зъби и на цялата уста. Тъй като вече сте запознати с по-голямата част от това, ето кратко резюме за ежедневната хигиена, която включва редовното миене на зъбите с правилния масаж на венците поне два пъти на ден. На пазара има разнообразие от различни пасти за зъби.Нещата обаче стават малко по-сложни, когато се появят проблеми в устната кухина, и това е моментът, в който трябва да обърнем повече внимание на избора на правилната паста за зъби.

Заболявания и проблеми

Когато става дума за различни заболявания и проблеми в устната кухина, често можем да си помогнем сами. Тук е важна бързината, с която започваме да решаваме проблема. Първо трябва да отделим няколко минути и да помислим какво сме правили по различен начин през последните няколко дни и каква може да бъде причината за проблемите ни. Понякога даже е достатъчно, че вечер не сме отделяли достатъчно време за хигиена на устната кухина и след това на следващия ден венците ни вече са болезнени или кървят при миене с четка за зъби.

Може да имаме някакво друго заболяване, което влияе върху състоянието на устната ни лигавица и венците, напр. настинка.

И в двата случая трябва старателно да мием зъбите си и да масажираме венците си с паста за зъби за лечение на венците. Придържайте се към този режим, дори ако венците болят или кървят. Най-лошото, което можете да направите, е да оставите болезнените и кървящи венци без лечение и дори да избягвате да дъвчете. Разбира се, почистването с четка за зъби и дъвченето трябва да бъдат адаптирани към нивото на болка, което все още е поносимо за Вас. Продължете с това лечение поне три-четири дни и състоянието трябва да се подобрява. Ако това не стане, свържете се със зъболекаря си.

Чест проблем е и усещането, когато всички зъби ни болят или болката се движи от едната част на зъбите към другата, когато сме настинали. Тези проблеми най-често спират след няколко дни, когато настинката също започне да отшумява.

Заедно с проблемите с кървенето и болезнените венци понякога се появява и свръхчувствителност на зъбите към студено и горещо. В този случай се препоръчва вечер да се използва паста за зъби за лечение на венците, а сутрин паста за зъби за свръхчувствителност на зъбите, както и да се избягва всяка храна с екстремни температури. В такъв случай намаляват не само проблемите с венците, но обикновено подобрение има и по отношение на свръхчувствителността на зъбите.

Травмите на устната лигавица или венците се нуждаят от специални грижи. Това може да е просто нараняване вследствие на консумацията на прекалено гореща храна или на твърди, остри частици храна, или на чужди предмети в храната. В този случай първо трябва да се погрижим за цялостната хигиена, след почистване с четка за зъби изплакваме устата си с вода за уста, която не причинява усещане за парене. Прилагаме продукт с хиалуронова киселина, който ускорява заздравяването на засегнатата зона. Правим това три до четири дни. Ако няма подобрение, се свързваме с нашия зъболекар.

Можете да си помогнете по подобен начин, когато става въпрос за наранявания на устната лигавица или на венците, дължащи се на носене на подвижни протетични продукти. В случай на такива наранявания, нощем протезния продукт се сваля. Ако нараняванията, дължащи се на протезния продукт, се появят отново на същото място, е необходимо да се посети зъболекар, за да се направи проверка на протезния продукт.

Ако зъбната пломба падне или се стигне до нараняване на самия зъб, сами не можете да направите много. Можете да си помогнете, като след всяко хранене използвате четка за зъби, приемате болкоуспокояващо, ако е необходимо, и си запишете час за посещение при зъболекар възможно най-скоро. Много от проблемите можете да решите сами. Много е важно да го направите възможно най-скоро.

С всеки следващ ден, когато не правите нищо, проблемът само ще се засилва.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close