Проблеми при растежа на постоянните зъби

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

В живота ни, всеки един от нас получава по два комплекта зъби – млечни зъби в детството, които на по-късен етап се заменят с постоянни.

Бебешките зъби

Невероятно, но млечните зъби на детето започват да се образуват още по време на шестата гестационна седмица от бременността. Към четвъртия месец, те вече са минерализирани, а в края на бременността, постоянните зъби също се минерализират.
 

Поникването на млечните зъби е изключително важен период от развитието на детето, тъй като зъбките му позволяват да дъвче и да говори ясно. Грижата за първите зъбки трябва да се бъде от първостепенна важност, тъй като те са отговорни и за правилното развитие на челюстта и подготовката на мястото за постоянните зъби.

При повечето деца, млечните зъби започват да се показват в периода между четвъртия месец и първата годинка. Млечните зъби се наричат така заради млечнобелия цвят на емайла и са по-бели от техните наследници. До третия рожден ден повечето деца вече трябва да имат 20 млечни зъба, разделени в три групи:
 

• Резци
• Кучешки
• Кътници
 

Проблеми при растежа на млечните зъби

С поникването на млечните зъби, е възможно да се появят много неудобства и дискомфорт както за малкото дете, така и за родителите. Децата са раздразнителни поради възпалените и сърбящи венци, имат повече слюнка, хапят всичко, което им попадне, за да облекчат болката, и често плачат. Gengigel Първи зъбки облекчава болката и подуването на венците и ускорява заздравяването им при поникване на зъбите, като по този начин намалява и болката на бебето. Продуктът има приятен вкус и е напълно безопасен за употреба от 3-месечна възраст. Той няма странични ефекти и взаимодействия с други лекарства и е безвреден при поглъщане.
 

Постоянни зъби

От тригодишна до около шестгодишна възраст, децата използват млечните зъби за гризане, дъвчене и говорене. Тъй като млечните зъби имат къси корени и не са стабилно прикрепени към костта, техните наследници – постоянните зъби – се развиват успоредно под тях. Следователно, на възраст между шест и дванадесет години, при повечето деца наборът от зъби е напълно подменен, шестите и седмите зъби израстват, а осмите, или т.нар. мъдреци, израстват на по-късен етап в юношеството или изобщо не израстват.

Периодът между загубата на млечни зъби и поникването на постоянните зъби е дълъг и постепенен. Най-често първите постоянни зъби са долните шести, при някои деца и първите резци. Последните, които растат са горните втори кътници - някъде между 12 и 13 години. По това време един тийнейджър има 28 зъба в устната си кухина (32, ако вече са поникнали мъдреците), които са разделени на:

•    Резци
•    Кучешки
•    Предкътници
•    Кътници (включително и мъдреците)
 

Проблеми при растежа на постоянните зъби

Млечните зъби започват да се клатят на възраст между пет и седем години и падат до десетгодишна възраст. Когато млечният зъб падне, на постоянния са му необходими почти три месеца, за да го замени. Разбира се, растежът е различен и при някои деца може да е или по-бърз, или по-бавен.
Ако млечният зъб е изваден или счупен преждевременно, замяната му с постоянен отнема повече време.

Възможно е да има някои проблеми, свързани с поникването на постоянните зъби:

1. Забавен растеж

Когато някой зъб изобщо не иска да порасне, заведете детето на зъболекар, който ще направи рентгенова снимка. Ако всички зъби са в благоприятно положение, трябва само да почакате известно време. Рядко се случва забавеното поникване да се дължи на неправилна позиция на постоянен зъб или наличието на допълнителен такъв. В този случай зъболекарят решава какви действия ще предприеме.

2. Бебешкият зъб не иска да падне

Млечният зъб не иска да падне, а вие вече виждате постоянен, който пробива на повърхността. Никога не използвайте сила, за да извадите разклатено зъбче. Вместо това, детето трябва да отхапе от нещо твърдо, като кора хляб, ябълка или круша. Ако го боли много и млечният зъб все още не иска да падне, заведете го на зъболекар, който ще види дали зъбът трябва да бъде изваден.

3. Късно израстване на зъба

Ако млечните зъби са поникнали на по-късен етап, може да се случи така, че постоянните зъби на детето също да поникнат по-късно. Липсата на пространство е най-честата причина за късен растеж. Поради ограниченото разстояние между зъбите, нов зъб не може да израсте. Въпреки това, късното израстване може да се дължи и на заболяванена щитовидната жлеза или заболяване като Синдром на Даун.

4. Непоникващ зъб

При някои хора определени зъби никога не израстват. Това явление експертите наричат хиподонтия и е често срещано сред възрастните. Най-често не израстват мъдреците, а в някои случаи и петите зъби. Препоръчва се рентгенова снимка, за да се провери дали зъбът липсва, или не. Въз основа на снимката, ортодонт може да прецени да запази млечния зъб, или да намести останалите зъби в хубав ред.

5. Удебелени венци

Децата обичат да хапят всичко, което им попадне. Ако обаче захапят по-твърд предмет на мястото, където ще израсте постоянен зъб, венеца може да се удебели и да попречи на поникването. В този случай е необходима лека стоматологична процедура, за да се отстрани част от венеца.

6. Оток на лигавицата на устната кухина

Подуване на лигавицата може да се появи над пробиващ постоянен зъб, като може да се наблюдава тъканна течност, примесена с кръв. Подуването забавя растежа на зъба, но в повечето случаи бива пробито от зъба, а след това той по-лесно може да излезе на повърхността.

Проникването на постоянните зъби не зависи само от пространството в челюстта и разположението на зъбите. По-бързият растеж може да бъде повлиян и от правилна диета, изпълнена с калций и други важни и полезни храни за зъбите (мляко, зеленчуци). Само здравите зъби могат да пробият венците. Важни са редовните посещения при зъболекар, който да следи развитието на зъбите на вашето дете и който може да открие промените възможно най-бързо. От не по-малко значение е и редовната грижа за устната кухина.

За ежедневна устна хигиена мийте зъбите си два пъти на ден и използвайте Gengigel вода за уста. Тъй като съдържа хиалуронова киселина, тя е подходяща за поддържане на здравето в устната кухина и се препоръчва за употреба като част от ежедневната рутина. Ефективна, практична и безопасна, водата за уста действа равномерно по цялата повърхност на лигавицата на устната кухина.

Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close