Съвети за по-добър сън по време на зъбоникнене

 Редакция на Gengigel

Редакция на Gengigel

"Да, първите зъбки са тук!" може бързо да се промени на „Само една пълноценна нощ, моля!“ Никненето на зъбки може да причини много проблеми на бебето, които се отразяват на съня на цялото семейство.

Между четвъртия месец и втората година започват да пробиват първите зъби при децата. В повечето случаи първият млечен зъб е долният резец, следван първо от зъбите на долната челюст и след това от горните зъби. Този период е пълен с нови изненади, но за съжаление и с дискомфорт и безсъние – както за децата, така и за възрастните.

Чести признаци на първите зъбки

Никненето на зъби при децата може да причини болка и възпаление на венците, което затруднява заспиването на бебето и се събужда по-често. Някои често срещани признаци, че никненето на зъбки влияе на съня на вашето мъниче, включват: 

 • Повишена раздразнителност;
 • Проблеми със съня или заспиването;
 • Събуждане посред нощ или събуждане рано сутрин;
 • Промени в храненето.
   

Съвети за по-добър сън по време на никнене на зъби

Младите родители могат да бъдат също толкова раздразнителни и уморени, колкото и бебетата, поради недоспиване по време на никнене на зъбки. Ето защо съветите за облекчаване на болката на бебето и възстановяване на съня са повече от добре дошли:

 1. Използвайте играчки за никнене на зъби: Играчките за никнене на зъби могат да помогнат за отвличането на вниманието на вашето бебе от дискомфорта и да осигурят успокояващо усещане на венците. Опитайте различни видове играчки за зъби, за да намерите тази, която е най-подходяща за вашето дете.
 2. Внимавайте за признаци на дискомфорт: Всяко бебе е различно, така че докато никнат зъби, някои бебета може да се нуждаят от повече внимание и грижи от други. Обърнете внимание на признаци на дискомфорт като плач, раздразнителност, повишено слюноотделяне, безсъние и повишена нужда от хапане или сучене. Ако вашето мъниче проявява няколко признака на дискомфорт, говорете с вашия педиатър за възможностите за облекчение.
 3. Масаж с карамфилово масло: Карамфиловото масло има противовъзпалителни и аналгетични свойства, така че може да помогне за облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби. Разредете няколко капки масло със зехтин или бадемово масло и нежно масажирайте венците на вашето бебе.
 4. Поддържайте хигиена на устната кухина: Въпреки че първите зъбки на вашето мъниче едва надничат, важно е още през този период да се погрижите за правилната хигиена на устната кухина. Избърсвайте редовно венците на бебето с мека кърпа, напоена с топла вода, за да премахнете бактериите и остатъците от храна. По този начин можете да предотвратите възможни инфекции на венците и устната кухина.
 5. Опитайте с аналгетици: В случай на силна болка по време на никнене на зъби, можете да използвате аналгетици. Преди да ги използвате, консултирайте се с педиатър за подходящата дозировка и начин на приложение.
 6. Използвайте гел с високомолекулна хиалуронова киселина: Новите гелове с високомолекулна хиалуронова киселина са безопасна и ефективна алтернатива на аналгетиците за облекчаване на болката по време на никнене на зъби. Симптомите изчезват по-бързо и нямат странични ефекти. Тези гелове включват също Gengigel Първи зъбки.
   

Никненето на зъби може да бъде труден момент както за бебето, така и за родителя. Въпреки това, с подходящи грижи и внимание, можете да преодолеете този период без големи проблеми.

Нека Gengigel Първи зъбки ви помогне с това, което:

 • Облекчава болката при никнене на зъби;
 • Подобрява еластичността на венците;
 • Ускорява регенерацията на пародонталната тъкан.
Izdelki Gengigel

Наличен в аптеките.

Gengigel
close